Wszelkie sposoby na bycie zadbaną mamą

sobota, 25 października 2014

schabowy? czemu nie, ale z fasolka szparagowa :-)

W okresie jesienno-zimowym powinniśmy zadbać by na naszych talerzach było zawsze kolorowo. Powinniśmy jeść dużo warzyw i owoców, by wspomóc nasz układ odpornościowy.
Nawet do tradycyjnego schabowego warto dołożyć jakieś warzywo. Jak robicie kotlety schabowe?
Ja nacinam błonki, żeby ułatwić sobie rozbicie kotleta, sole i pieprze do smaku i obowiązkowo nacieram czosnkiem, jeśli akurat nie mam ząbków czosnku na stanie, zawsze mam w pogotowiu czosnek granulowany ( nie mylić z sola czosnkowa ). Przyprawione mięso obtaczam tylko w jajku i bułce tartej ,mąkę sobie już daruję bo to dodatkowe zbędne kalorie :-)



Tym razem moim warzywem, które przemyciłam do obiadku była fasolka szparagowa :-) Wzmacnia ona układ odpornościowy i jest naturalnym antyoksydantem dzięki zawartości witaminy C i E. Zawiera także betakaroten czyli prowitamine A :-) Polecam ją także Paniom w okresie ciąży a także podczas jej planowania gdyż zawiera ona duże ilości kwasu foliowego :-)Fasolka szparagowa ma dużą ilość błonnika i ma niski indeks glikemiczny, więc jest dobrym składnikiem diet odchudzajacych.

Pamiętajcie, że ważna jest zarówno wartość odżywcza naszych posiłków ale tez forma ich przygotowywania. Należy pamiętać by nie rozgotowywać warzyw, by nie zniszczyć wartości odżywczych. Najlepiej gotować je na parze :-)
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę ? Moim zdaniem znacznie przyjemniej je się ładnie podane danie.



 Nikt nie lubi mieć bałaganu na talerzu. Gdyby w restauracji kelner podał nam talerz na którym panuje totalny haos chyba bylibyśmy zawiedzeni...Dlatego w domu także warto dbać o kunszt podawania potraw. Ta sama potrawa podana w inny ciekawy sposób także jest jakaś odmianą i wpływa na nasze zmysły :-) Jeśli nie dawno mieliscie kotlety na obiad, ale nie masz innego pomyslu, bądź musisz zjeść te z poprzedniego dnia, podaj je w inny sposób:-) zmień mały dodatek, sałatkę. Mężczyźni są w końcu wzrokowcami :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz