Wszelkie sposoby na bycie zadbaną mamą

piątek, 24 października 2014

filet z pstrąga tęczowego z marchewką i groszkiem

Dziś w Biedronce filety z pstrąga tęczowego były w obniżonej cenie. Postanowiłam wiec skorzystać i za 12 zł kupiłam 2 filety. Do tego dokupiłam mrożony groszek z marchewką za 3,99 zł i frytki.

Filety umyłam, posoliłam i doprawiłam czosnkiem i grubo zmielonym czarnym pieprzem.


Wstawiłam je razem z plasterkami masła czosnkowego do naczynia żaroodpornego ( tak by masło było pod filetami i na ich górze ). Nie przykrywalam juz naczynia i wstawilam je do piekarnika na 40 minut. Piekłam je w  temp 180 stopni. Po ok 20 min pieczenia przewróciłam rybę na drugą stronę.



Zagotowałam posoloną wodę na groszek i marchewkę i wrzuciłam je do wrzątku. Gotowałam 10 minut.

W małym garnku roztopiłam powoli 2 łyżki margaryny z masłem "Sola" z Biedronki i po malutku przez sitko wsypywałam mąkę pszenną.

Zrobiłam tzw zasmazke, dodałam odrobinę mleka 3,2 %. Wsypałam czarny świeżo zmielony pieprz, 2 łyżeczki cukru pudru, pół łyżeczki zmielonej kolendry i pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę soli do smaku. Dodałam do tego sosu marchew i groszek i wymieszałam.



Sobie podałam na talerz wersję light bez frytek.


Mężczyznom sądzę że bardziej przypadnie do gustu wersja fat :-)


1 komentarz:

  1. Przesadziłas z tym pstrągiem lekko. Przy takiej temperaturze 7minut to max. Chętnie służę rada jak coś... Pozdrawiam! Daniel der-kleinePole (insta)

    OdpowiedzUsuń