Wszelkie sposoby na bycie zadbaną mamą

wtorek, 14 października 2014

Ciekawe i smaczne dania z kalafiora oraz jego właściwości lecznicze

Kalafior pochodzi z Cypru i był już doceniany w starożytnym Rzymie i Grecji. Jego bogaty skład powoduje, że jest bardzo zdrowotnym warzywem zasługujacym na szczegolna uwagę.

Zawiera wit
 A, C, K i witaminy z grupy B. Jest on także skarbnicą mikro i makroelentow takich jak : wapno, żelazo, cynk, potas,  sód, fluor i magnez. Co ważne, w kalafiorze odkryto także występowanie sulforafanu - składnika o działaniu przeciwnowotworowym ! Dodatkowo składnik ten odpowiada za zwalczanie takich bakterii jak Helicobacter pylori.

Kalafior wspomaga układ odpornościowy, dlatego polecam jego spozywanie właśnie w tym okresie . Ponadto kalafior usprawnia prace wątroby, chroni przed reumatyzmem i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego :-)

Jak go podawać ? Nie każdemu odpowiada smak gotowanego kalafiora. Mnie tez nie zachwyca :-) Dlatego mam swoje sposoby na jego przyrzadzenie :-) Wasi domownicy też zjedza go ze smakiem :-)

Wiadomo, że najwięcej wartości zachowuje kalafior surowy lub blanszowany. Trudno. My go ugotujemy :-)

Pierwszy sposób podania kalafiora  w lżejszej wersji niż kalafior panierowany to ugotowanie go w osolonej wodzie al dente, otoczenie w samym jajku i podsmażenie na maśle. W takiej formie możemy go podać jako dodatek do obiadu lub też jako przystawkę :-) Dodatkowo możemy go polać sosem carbonara :-)


Kolejną formą podania kalafiora jest zmiksowanie go tak aby powstał nam kalafiorowy krem.
Do tego potrzebujemy wodę w której gotowalismy kalafior z dodatkiem kostki warzywnej lub rosołowej, ugotowany al dente kalafior, ogórki kiszone i 2 ząbki czosnku :-)


Z tych samych składników jednak możemy też przygotować salatkę : pokrojonego w kostkę kalafiora i ogórki kiszone, mieszamy z czosnkiem , doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy majonez wymieszany z jogurtem naturalnym :-)


Ostatnią forma podania kalafiora, która chyba szczególnie przypadnie do gustu mężczyznom jest obtoczenie go w jajku i podsmazenie go na maśle razem z kiełbasą pokrojoną w kosteczke oraz połączenie go z makaronem rurki i podanie tego dania z sosem serowym zwanym carbonara



Mam nadzieję, że przynajmniej cześć z Was zacheciłam w ten sposób do spozywania kalafiora :-)

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz