Wszelkie sposoby na bycie zadbaną mamą

wtorek, 28 października 2014

Krem z zielonej pieczonej papryki z ryżem

O cennych właściwościach odżywczych papryki pisałam ostatnio. Najwięcej witamin ma oczywiście surowa papryka, którą warto schrupać między posiłkami w ramach przekąski.



Nie każdemu odpowiada jednak smak surowej papryki. Ja osobiście wolę smak gotowanej, a najchętniej pieczonej papryki, dlatego, że po jej podpieczeniu nad słodkim akcentem dominuje goryczka.
Większość z Was pewnie zna zalecenia dietetyków aby ostatni posiłek jeść co najmniej 2 godziny przed snem. Dobrze też aby nie był on ciężkostrawny. Ten kto czytał mój poprzedni wpis, wie, że spożywanie owoców polecam raczej do południa, ze względu na dużą zawartość cukru. Dla wygłodniałych, w porach wieczornych polecam dania na bazie warzyw. Stąd pomysł na krem z pieczonej papryki z odrobiną białego ryżu.
Paprykę tradycyjnie kroimy na pół i wydrążamy z nich gniazda. Płuczemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut.


Wkładamy je do bulionu warzywnego. W razie potrzeby jeszcze podgotowujemy. Miksujemy z pokrojoną w kostkę cebulą. Delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy szczypte tymianku.


Gdy  krem już jest na naszym talerzu dodajemy 2 łyżki ugotowanego białego ryżu i łyżkę kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego :-)
Taki krem można też podać jako pierwsze danie obiadu dwudaniowego.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz