Pierś z kurczaka nacinamy z boku wzdłuż tak aby zrobić kieszeń.
Doprawiamy ją solą i grubozmielonym czarnym pieprzem.
Świeży szpinak podgrzewamy na maśle, doprawiając solą , pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny.
Studzimy i mieszany z serem Gouda pokrojonym w kostęczkę. Wypełniany tym farszem naszą pierś z kurczaka.
Następnie owijamy szynką wędzoną lub tzw prosciutto ( surową szynką dojtzewającą). Podpiekamy na patelni teflonowej z obu stron i wstawiamy na 40 minut do piekarnika.
Jeśli macie obieraczkę dekoracyjną obieracie nią marchewkę tak by powstały z niej cieniutkie paseczki wyglądające jak spaghetti. Jeśli nie macie to kroicie marchew w cieniutkie pasy. Skrapiamy je sokiem z cytryny :-)
Wersja tego dania to wersja light np. na kolację :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz