Wszelkie sposoby na bycie zadbaną mamą

poniedziałek, 10 listopada 2014

Jakich połączeń pokarmowych należy unikać

Wielu z Was za pewne nie raz słyszało, że nie powinno się łączyć pomidora ze świeżym ogórkiem. Ja przyznam szczerze, że także o tym słyszałam, ale nie przestrzegałam tego ani też nie zgłębiałam tematu do póki nie zrobiłam kursu dietetyka. Wtedy tak na poważnie zaczęło mnie to interesować. Chciałabym Wam teraz przedstawić parę połączeń produktów żywnościowych, których nie powinno się łączyć. W tym poście przeczytacie także kto i dlaczego powinien unikać takich połączeń.

Na początek wrzucę kilka przygotowanych przeze mnie dań...


By za chwilkę Was o coś zapytać :-)





Prawda, że dania te wyglądają smacznie ? Niektóre z nich wyglądają powiedziałabym nawet bardzo zdrowo :-) Otóż nie jest tak do końca :-)
Pierwszym połączeniem, którego powinny unikać szczególnie osoby z niedoczynnością tarczycy oraz osoby z problemami dot. Przyswajalności jodu to ryba morska zestawiona z warzywami krzyżowymi tj. Kapustą, kalafiorem, brokułami i brukselką. Dlaczego ? Ponieważ pozbawiamy się w ten sposób dawki jodu, zawartego w rybie. Tego typu warzywa bowiem go skutecznie niszczą tj. utrudniają jego wchłanianie. Dlatego można do rybki wybrać inne warzywa np. cukinię z pomidorem i papryką.

Następne złowrogie danie nie tylko ze względu na swą kaloryvzność to spaghetti carbonara. Osoby z miażdżycą i wysokim cholesterolem mogą je jadać co najwyżej od święta. Śmietana oraz boczek w nim zawarty zawierają bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego ja jeśli już mam ochotę na spaghetti varbonara zamiast boczku podsmażam na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu chudą kiełbasę a sos serowy robię na mleku zamiast na śmietanie :-)

Kolejnym niezbyt zdrowym, aczkolwiek smacznym połączeniem, które występuje np. w sałatce greckiej jest pomidor i świeży ogórek. W świeżym ogórku jest askorbinaza-enzym niszczący witaminę C. Dlatego też ani pomidorów ani papryki nie łącze ze świeżym ogórkiem. Ogórek kiszony za to nie zawiera już askorbinazy, a dostarcza nam dużej dawki wit C, dlatego często do obiadu robię sałatkę z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli, krojąc je w kostkę. Do tego dodaje sól, pieprz i łyżkę oliwy z oliwek :-) Sałatkę grecką zaś przyrządzam dodając sałatę, paprykę czerwoną, pomidora, oliwki i ser feta :-)

Na pewno wśród Was są też miłośnicy herbaty z cytryną. A czy wiecie , że liście herbaty zawierają glin? Substancję samą w sobie nieszkodliwą, która jednak w połączeniu z sokiem cytrynowym tworzy cytrynian glinu, a ten bardzo szkodzi wątrobie i układowi nerwowemu. Dlatego odradzam picie takiej herbaty osobom z martwicą wątroby i innymi schorzeniami tego organu oraz osobami z chorobami układu nerwowego np. Z parkinsonem. Jednak jest na to sposób. Herbatę należy dokładnie odcedzić z fusów, bądź wyciągnąć torebkę a sok z cytryny dodać dopiero po jej wystudzeniu :-)

Pewnie wielu z Was lubi kanapki łączące w sobie szynkę i żółty ser, bądź tradycyjne tosty, które zawierają oba te składniki. Radzę unikać go głównie osobom starszym z problemami z koncentracją, studentom w okresie sesji i uczniom przed ważnymi sprawdzianami czy kluczową maturą. Mięso i wędliny zawierają cynk, który wspomaga koncentrację, żółty ser jednak zawiera fosfor, który upośledza wchłanianie cynku, podobnie jak alkohol. Wchłanianie cynku natomiast ułatwia wit C, A,E, wapń,magnez, także polecam kanapkę z szynką pomidorem i cebulą lub papryką :-)

Na koniec wrzucę propozycje dań łączących w sobie sprzymierzeńców pokarmowych :-)


Sałatka z piersi z kurczaka z grzankami, czerwoną papryką sałata i kukurydzą :-)



Sałatka z tuńczykiem, czerwoną cebulą, czerwoną papryką i kukurydzą.


Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki, kukurydzy i brzoskwini lub mandarynki ;-)

Smacznego !

Ps. Następny wpis będzie o tym co utrudnia wchłanianie witamin i je niszczy a co ułatwia :-) także śledźcie moje wpisy :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz