Wszelkie sposoby na bycie zadbaną mamą

środa, 12 listopada 2014

Gdzie znajdziemy poszczególne witaminy, za co są one odpowiedzialne, czym może skutkować ich niedobór i co ułatwia ich wchłanianie

Dzisiaj chciałabym Wam opowiedzieć troszkę o witaminach. Będzie m.in. o tym które witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, a które w wodzie. Za co są odpowiedzialne. W jakich produktach możemy znaleść poszczególne witaminy i kto w szczególności powinien zadbać o spożywanie danej witaminy :-)

Najpierw podzielmy witaminy na te rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie. Dlaczego warto to wiedzieć ? Jest to przydatna informacja szczególnie dla osób, które z różnych przyczyn muszą uzupełniać niedobory witamin w postaci tabletek. Wiadomo wtedy, którą wystarczy popić wodą a którą warto zjeść w trakcie posiłku obfitego w tłuszcze -lepiej oczywiście jak są to  NNKTzawarte np. w rybach niż miałyby to być nasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziemy w boczku czy śmietanie :-)
Zacznijmy od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Są to:
wit. A tzw. retinol
wit. D tzw. kalcyferol
wit. K tzw. filochinon

Witaminę A  zawierają jaja, mleko, marchew, cukinia i wątróbka.





 Retinol po pierwsze odgrywa bardzo ważną rolę w procesie widzenia, podrugie zwiększa odporność organizmu. O dietę bogatą w wit. A powinny więc zadbać szczególnie osoby starsze, ale także i dzieci, ponieważ ta witamina jest niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek.
Aby witamina A zawarta w marchewce dobrze się wchłonęła należy ją przyjąć z tłuszczem. Możemy więc zrobić surówkę z kiszonej kapusty i potartej marchwi i dodać do niej oliwę z oliwek :-)
Dodatkowo, wchłanianie wit A wspomaga witamina C zawarta w kiszonej kapuście.

Niedobór witaminy A w organizmie objawia się zaburzeniami widzenia (szczególnie o zmroku tzw. kurza ślepotą ) czy też zrogowaceniem naskórka.

Kolejną witaminą rozpuszczalną w tłuszczach jaką wymieniłam jest wit. D. Znajdziemy ją również w wątróbce, jajach, mleku i tranie-wyciągu z wątroby rekina, dorsza. Jej wchłanianie ułatwia wit. A, NNKT, wit B,C,fosfor zawarty np. w żółtym sferze i selen, ale także światło słoneczne.



Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach, hamuje jego wydalanie z moczem i jest niezbędna w procesie budowy kości. Dlatego niezwykle istotne jest bydostarczyć jej odpowiednią dawkę dzieciom i osobom starszym, które są podatne na osteoporozę. Powinny ją przyjmować także kobiety w okresie menopauzy. A tak w zasadzie to o dużą dawkę tej witaminy najlepiej w postaci kąpieli słonecznych powinien zadbać każdy z nas :-) Jednak gdy słońca zabraknie warto przyjmować tran, ponieważ witamina D wzmacnia naszą odporność. Pamiętajmy więc o tym teraz w okresie jesienno-zimowym.

Tu taka ciekawostka - niedobór tej witaminy może się objawić spadkiem libido i zaburzeniami czynności układu płuciowego.

Ostatnią witaminą z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach jest wit. K. Mają ją w sobie brokuły, fasolka szparagowa i warzywa naciowe.



 Dlatego do rosołu dobrze jest dodać posiekaną natkę pietruszki. Warto jednak to zrobić gdy rosół znajduje się już na talerzu, gdyż wysoka temperatura niszczy wit C zawartą w natce pietruszki.
Witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi. Warto się więc w nią zaopatrzyć w okresie "rekonwalescencji" po zabiegach chirurgicznego rwania zębów. Wiem coś o tym, bo przeżyłam dwukrotne rwanie ósemek, po którym dostałam krwotoku, a był on spotengowany środkami przeciwbólowymi , jakie mi przepisano po zabiegu. A te niestety rozrzedzają krew.

Dobrze, jeśli dobrneliście do tego momentu mego posta :-) Wiem, że źle się czyta takie tasiemce :-) Ale dotyczy on sprawy dość ważnej, więc mam nadzieję że mi to wybaczycie.
Przejdźmy zatem do witamin by w wodzie. W tej grupie znajdują się :
wit. B1 tzw. tiamina
wit. B11 tzw. kwas foliowy
wit. B3 tzw. niacyna
wit. B12 tzw. kobalamina
wit. C tzw. kwas askorbinowy.

Zaczniemy od tej ostatniej, ponieważ wit. C powinna być kluczowym elementem naszej diety. Jest bowiem niezbędna w procesie tworzenia kolagenu i substancji międzykomórkowych. Wzmacnia także doskonale naszą odporność.
Znajdziemy ją w cytrusach, w kiwi, czarnej porzeczce, kapuście i ziemniakach.



Jej niedobór może się objawiać chwianiem się zębów, pękającymi naczynkami no i oczywiście obniżoną odpornością na zachorowania i przeziębienia.
Sądzę, że chociażby ze wzgl. na ten ostatni punkt każdy z nas powinien o niej pamiętać. Starajmy się spożywać cytrusy, albo przegryźć ogórka kiszonego, który dodatkowo ma działanie antyrakowe czy zakiśmy sobie w październiku kapustę na cały rok.

Teraz zajmijmy się jedną z ważniejszych witamin z grupy B - niacyną. Jest ona w rybach, mięsie i ziarnach zbóż. Odgrywa istotną rolę w procesach regeneracji nerwów i skóry. Wpływa także na obniżenie ciśnienia. Niedobór wit. B3 objawić się może bezsennością, problemami z koncentracją, zaburzeniami pamięci aż w końcu depresją.
Kolejną niezwykle istotną dla naszego organizmu witaminą rozpuszczalną w wodzie jest wit. B1. Wspomaga ona pracę serca, mięśni a także całego układu nerwowego. Jej niedobór u dzieci objawia się obrzękami i niewydolnością serca a u dorosłych niedowładem kończyn. Tę witaminę powinny przyjmować w szczególności osoby starsze ze wzgl na pracę mięśni w tym serca. Można ją znaleźć w fasoli, ziarnach zbóż i drożdżach. Dlatego chleb pełnoziarnisty jest dobrym źródłem tiaminy.

Witamina B12 podobnie jak B1 ma wpływ na pracę serca i układu mięśniowego. Jej niedobór może doprowadzić do zaburzeń czucia, niezdolności ruchów kończyn czy niedokrwistości. Znajdziemy ją w jajkach, mięsie, mleku i rybach.





Dla kobiet planujących poczęcie potomstwa jak i później w okresie ciąży skolei bardzo istotną rolę odgrywa wit. B11 popularnie zwana kwasem foliowym. Znajduje się ona w mięsie, warzywach naciowych, jajkach i drożdżach. Jej zadaniem jest utrzymanie prawidłowego rozwoju erytrocytów. Jej niedobór może spowodować utratę ciąży lub poważne powikłania.

Cóż mam nadzieję, że komuś pomogłam tym artykułem i zachęciłam Was do sporzywania wielu witamin w naturalnej postaci :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz