Wszelkie sposoby na bycie zadbaną mamą

niedziela, 6 kwietnia 2014

Kasza gryczana, czyli "krzem na talerzu"

Moje ulubione dwa produkty żywnościowe to kasza gryczana i miód ze swojskiej pasieki :-)


Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu. "Jest jak małe kamyczki budujące nasz organizm". Pan Bóg z krzemu zbudował nasze kości, zęby, usztywnił dziąsła, wzmocnił włosy i paznokcie. Nie wiem czy wiecie, ale nawet przemysł farmaceutyczny docenia i wykorzystuje właściwości kaszy gryczanej w produkcji leków przeciw żylakom, hemoroidom, miażdżycy.
Pod względem wartości odżywczych, kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki.
W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B:, kwas foliowy i wit. E.

Miód z kolei warto regularnie spożywać, bo zawiera bardzo dużo substancji odżywczych, minerałów, witamin oraz pierwiastków, które potrzebne są każdego dnia.
Podobnie jak pozostałe miody, miód spadziowy jest polecany ze względów leczniczych. Najczęściej jest stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych. Jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne dobrze wpływa na przeziębienia jak i poważniejsze choroby, jak choćby zapalenie płuc. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciwmiażdżycowe. Miód spadziowy używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego. Oczywiście polecany jest też w przypadku obniżonej odporności organizmu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz