Wszelkie sposoby na bycie zadbaną mamą

wtorek, 23 grudnia 2014

pesto z jarmużu do makaronu z mąki kukurydzianej

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam makarony. Chyba miałam się we Włoszech urodzić :-) Makarony jem często w różnej postaci. Dziś postanowiłam zrobić pesto z jarmużu. Pisałam już kiedyś na blogu że jarmuż posiada najwięcej cennych składników mineralnych i witamin spośród wszystkich z rodziny kapuściastych. Robiąc z niego pesto mamy okazję spożyć go w surowej postaci i wchłonąć te wszystkie drogocenne składniki.



Składniki do pesto :

- 250 gram jarmużu (cały worek z Kauflandu czy Biedronki )
- oliwa z oliwek
- szczypta soli, pieprzu i chili, a najlepiej świeże papryczki chili (4cm)
- garść płatków migdałów
- odrobina soku z cytryny

Liście jarmużu pozbywamy twardych łodyżek - najprościej je po prostu oberwać w palcach. Płuczemy go dokładnie i odsączamy z wody.



Płatki migdałów siekamy.



Siekamy też odrobinę papryczki chili lub wsypujemy szczyptę mielonej, dodajemy pieprz i sól i odrobinę oliwy z oliwek. Wyciskamy 4 ząbki czosnku i blendujemy wszystko razem. Na końcu wkrapiamy odrobinę soku z cytryny do uzyskania pożądanego smaku :-)

Makaron świderki z mąki kukurydzianej gotujemy al' dente 10 minut. Mieszamy z pesto i jemu ze smakiem :-)


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz