Wszelkie sposoby na bycie zadbaną mamą

wtorek, 16 grudnia 2014

Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem i fetą



Ciasto :

350 g ziemniaków ugotowanych
150 g masła
350 g mąki przennej
2 żółtka
Sól pieprz
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ziaren sezamu

Farsz :
 4 zabki czosnku
1 cebula
Paczka szpinaku świeżego lub 400 g szpinaku liściastego mrożonego
Ser feta
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Ziemniaki gotujemy. Gdy troche przestygną przeciskamy przez praskę, lekko solimy,pieprzymy.Dodajemy 150 g zimnego masła z lodówki.



Gnieciemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z 3 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia i 2 żółtka. Dalej ugniatamy. Rozwałkujemy ciasto i tniemy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżką farsz. Smarujemy roztrzepanymi zółtkami i posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach

Farsz:

Szpianak smażymy na patelni na odrobinie masła lub margadyny do smażenia razem z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną w drobną kostkę cebulą. Solimy, pieprzymy i doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej. Studzimy. Mieszamy z fetą. Nakładamy na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz