Wszelkie sposoby na bycie zadbaną mamą

sobota, 31 stycznia 2015

zapiekankA z mintaja z groszkiem i marchewka

Dla 1 osoby potrzebujemy 2 kostki z mintaja i mrożony groszek z marchewka. Odrobinę startej goudy, maslo, make, mleko, mielony imbir, kurkume, sól, cukier, gałkę muszkatołowa i pieprz.


Zamrożone kostki z mintaja obtaczamy w mące. Obsmazamy z oobu stron. W między czasie roztapiamy na dnie malego garnka odrobinę masła i po mału wsypujemy przez sitko mąkę pszenna. Robimy zasmazke. Cały czas mieszając dodajemy szczyptę soli, mielonego imbiru, gałki muszkatolowej, kurkume, pieprz i łyżeczke cukru. Wlewamy odrobinę mleka i wsypujemy starta goude. Dodajemy podgotowany goszek i marchewkę z mrożonki.Mieszamy.

Dwa kawałki mintaja przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Wlewamy marchewkę z groszkiem z powstałym sosem. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 280 stopni. Potem czasie posypujemy z góry starta gouda i wstawiamy na kolejnych 10 minut :-) Możemy podać z ziemniakami posypały mi żółtym serem:-)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz