Wszelkie sposoby na bycie zadbaną mamą

czwartek, 3 marca 2016

Wróg cholesterolu

Dziś kilka słów o cholesterolu, dlaczego nam szkodzi, jak możemy zadbać o jego właściwy poziom. Jakie choroby mogą mieć wpływ na jego zwiększenie. Wbrew pozorom problem podwyższonego poziomu cholesterolu dotyczy także wielu młodych ludzi. Ma na to wpływ tryb życia, jaki prowadzi większość z nas, jest to bowiem życie w biegu, w ciągłym stresie, co za tym idzie nieregularne niezdrowe odżywianie się, brak czasu na uprawianie sportu...Myślę, że warto poświęcić 3 minutki na przeczytanie tego postu, bo problem może dotyczyć każdego z NAS.
Co to jest zatem cholesterol? Cholesterol jest wytwarzany w większości w wątrobie, oraz w pewnej części i pochodzi  ze spożywanego pokarmu. Jest zawarty we krwi jednak składa się z 2 składników-cholesterolu LDL nazywanego często „złym” oraz cholesterolu HDL określanego jako ten „dobry”. "Zły"   przyczynia się do rozwoju blaszek miażdżycowych, które z kolei mogą spowodować wystąpienie zawału.
W obecnych czasach umieralność młodych ludzi rośnie, a coraz częstszą przyczyną zgonu jest właśnie zawał. Warto się przed nim wystrzegać właśnie już teraz, dlatego że młody człowiek podczas zawału przeważnie umiera, dlatego że jego żyły są jeszcze mocne i krew nie jest w stanie ominąć blaszki miażdżycowej, u starszych osób żyły są na tyle "zwiotczałe" że w momencie gdy blaszka miażdżycowa zablokuje przepływ krwi, krew pod wpływem ciśnienia ominie zator "rozpychając" żyłę. Często słyszymy że czyjś dziadek przeszedł przechodzony zawał, albo że jest już po trzecim zawale. Ale słyszy się także, że czyjś wujek zmarł na zawał w wieku 35 lat, a był to jego pierwszy zawał w życiu. Dlaczego się tak dzieje napisałam swoimi słowami powyżej.

Zatem do rzeczy. Jak możemy zapobiegać zwiększonemu cholesterolowi? Po pierwsze starajmy się zapewnić jakiś ruch, najlepiej na świeżym powietrzu, może to być spacer, ale ćwiczenia czy jazda na rowerku stacjonarnym w domowym zaciszu też będzie ok, ta ostatnia opcja dodatkowo zapobiegnie też wystąpieniu objawów chondromalacji chrząstek stawowych, z która boryka się większość młodych ludzi - uczuciu "strzelania" w stawach kolanowych, bólu podczas kucania i wchodzenia po schodach...wiem coś o tym bo sama cierpię na to schorzenie :-)
Większość z nas jednak jest tak przemęczona pracą, nawet nie tyle fizycznie co psychicznie, że ostatnią rzeczą na którą mamy ochotę jest aktywność fizyczna. Dlatego drugim sposobem jest odpowiednia dieta. Nie wiem czy wiecie są produkty które same w sobie podnoszą poziom dobrego cholesterolu obniżając ten zły. Poniżej przygotowałam dla Was listę produktów, które warto mieć w zapasie oraz listę moich ulubionych dań, które pomogą Wam zadbać o właściwy poziom cholesterolu. Co jeśli jednak mimo diety, a nawet leków ten poziom złego cholesterolu nie spada? Wtedy warto zbadać poziom hormonu TSH odpowiedzialnego za funkcjonowanie tarczycy. Chorobą tarczycy towarzyszą problemy podwyższonego poziomu cholesterolu, dlatego w takim przypadku bez unormowania hormonów tarczycy w pierwszej kolejności nie zbijemy złego cholesterolu. Mało kto o tym wie, dlatego zwracam na to uwagę. Sama mam niedoczynność tarczycy, więc jestem wyedukowana w tym temacie :-)


Gotowany kurczak z ryżem i fasolką szparagową to zestaw idealny


Marchewka też obniża cholesterol nie wiem czy wiecie :-)

Oto lista produktów spożywczych które warto jeść:
Kukurydza,soja, orzechy, sezam
Płatki owsiane, otręby
Fasola, rośliny strączkowe
Siemię lniane
Ryby : halibut, pstrąg
Jabłko i gruszka skórka
Marchew
Soczewica
Suszone daktyle, figi
Bakłażan
Czosnek, cebula, szczypiorek
Cynamon

Oto mój przykładowy jadłospis, który stworzyłam dla osób, które chcą zadbać o właściwy poziom cholesterolu

Śniadanie

Płatki owsiane gotowane na wodzie, z dodatkiem suszonych daktyli i fig, doprawione cynamonem i miodem

II Śniadanie

Chlebek z siemieniem lnianym i ziarnami słonecznika ( można zrobić taki samemu, przepis znajdziecie u mnie na blogu )




Obiad
Pstrąg pieczony w folii z sokiem cytryny i czosnkiem podany z fasolką szparagową
lub
Łosoś z warzywami

Podwieczorek

Gruszka lub jabłko
lub
Krem marchewkowo-paprykowy z czosnkiem i chili



Kolacja

Chleb z ziarnami z awokado i pomidorem
lub
Sałaka z soczewicy,pomidora,ogórka i natki pietruszki z sosem vinaigrette na oleju rzepakowym


lub sałatka na bazie ryżu - najlepiej brązowego lu basmati z fasolą czerwoną, ukurdzą, papryką i pietruszką

Do picia w ciągu dnia: herbata zielona, sok z winogron.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz