Uwielbiam makarony... Mogłabym je jeść codziennie, ale moja waga by tego nie wytrzymała :-)
Makaron penne z bazyliowym pesto należy do jednych z moich ulubionych, dlatego poniżej podaje przepis na jego wykonanie :-)
Do przygotowania pesto z bazylii potrzebujemy:
Doniczek ze świeżą bazylia
Garstkę - 2 łyżki orzeszków nerkowca ( lub pestek dyni, orzechów włoskich albo pinii )
10 g starego parmezanu lub innego twardego sera ( Lidl ma duży wybór )
70 ml oliwy z oliwek
Sól ( najlepiej morska)
Świeżo zmielony pieprz do smaku
1 mały ząbek czosnku
Powyższe składniki blendujemy albo rozgniatamy w moździerzu.
Teraz makaron. Gotujemy go al dente ok 9 minut w osolonej wodzie.
I to by było na tyle w sumie :-)
Swoja droga zastanawjam się dlaczego Włosi i Włoszki nie cierpią na nadwagę :-) bo ja od takiej ilości pizzy i makaronu po miesiącu nie zmiescilabum się w drzwiach :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz