Ja postanowiłam zrobić wersję z makaronem, a więc frittatę :-)
Wykorzystałam:
4 jajka
6 plasterków szynki
1 pomidora
2 łyżku szpinaku typu "brykiet"
4 grubsze plastry żółtego sera
2 łyżki makaronu nitki
Jajka roztrzepałam w misce i dodałam do nich pokrojone w kostkę plasterki szynki i sera goudy. Następnie wkroiłam pomidora w kostkę i dodałam makaron. Na koniec dołożyłam rozmrozony wcześniej szpinak, który uprzednio doprawiłam solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czosnkiem.
Taką mieszankę wylałam na formę do ciast i wstawiłam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. Najpierw piekłam frittate na środkowym poziomie piekarnika, gdy zobaczyłam jednak, że spód się już ładnie ściął, przełożyłam formę na najwyższy poziom, tak by ładnie się ścieła góra :-)
Myślę że eksperyment się udał i niespodzianka też :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz