Do jej przygotowania potrzebujemy
150 g sera goudy w całości
150 g szynki
400 g mrożonych różyczek brokuła lub 1 główkę świeżego
150 g makaronu rurki
1/3 puszki kukurydzy
Sól, pieprz
Majonez
Brokuła wrzucamy do osolonej i lekko posłodzonej wrzącej wody i gotujemy al dente. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 8 minut koniecznie al dente, bo inaczej nam się rozleci przy mieszaniu sałatki, a majonez i tak go zmiękczy.
Plasterki szynki kroimy w kosteczkę. Ser jeśli jest w całości to w kostkę, jeśli mamy ser w plasterkach to kroimy na paski.
Dodajemy szczyptę soli i grubo zmielony na świeżo czarny pieprz. Można dodać także 2 ząbki czosnku. Jeśli jednak sałatkę przygotowujemy dla gości, lepiej go nie dawać, bo nie każdy go lubi.
Składniki delikatnie mieszamy z 3 czubatymi łyżkami majonezu. Można majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, wtedy będziemy mieli mniej kalorii na tależu :-)
Sałatkę możemy podać na zimno lub na ciepło, podgrzewając w mikrofali tak by żółty ser się roztopił. Co do sera- wyśmienity będzie też ser typu greckiego z lidla (nie mylić z fetą) lub kozi jeśli lubicie :-)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz