Składniki do pesto :
- 250 gram jarmużu (cały worek z Kauflandu czy Biedronki )
- oliwa z oliwek
- szczypta soli, pieprzu i chili, a najlepiej świeże papryczki chili (4cm)
- garść płatków migdałów
- odrobina soku z cytryny
Liście jarmużu pozbywamy twardych łodyżek - najprościej je po prostu oberwać w palcach. Płuczemy go dokładnie i odsączamy z wody.
Płatki migdałów siekamy.
Siekamy też odrobinę papryczki chili lub wsypujemy szczyptę mielonej, dodajemy pieprz i sól i odrobinę oliwy z oliwek. Wyciskamy 4 ząbki czosnku i blendujemy wszystko razem. Na końcu wkrapiamy odrobinę soku z cytryny do uzyskania pożądanego smaku :-)
Siekamy też odrobinę papryczki chili lub wsypujemy szczyptę mielonej, dodajemy pieprz i sól i odrobinę oliwy z oliwek. Wyciskamy 4 ząbki czosnku i blendujemy wszystko razem. Na końcu wkrapiamy odrobinę soku z cytryny do uzyskania pożądanego smaku :-)
Makaron świderki z mąki kukurydzianej gotujemy al' dente 10 minut. Mieszamy z pesto i jemu ze smakiem :-)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz