Blog poświęcony urodzie i wszystkiemu co się na nią składa :-) Tematem przewodnim bloga są niskobudżetowe sposoby na bycie zadbaną Mamą, a więc tanie przepisy kulinarne, tanie stylizacje, sprawdzone przeze mnie tanie kosmetyki, diety oraz sposoby na wykonanie taniej biżuterii...Bo po co przepłacać ?
wtorek, 16 grudnia 2014
Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem i fetą
Ciasto :
350 g ziemniaków ugotowanych
150 g masła
350 g mąki przennej
2 żółtka
Sól pieprz
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ziaren sezamu
Farsz :
4 zabki czosnku
1 cebula
Paczka szpinaku świeżego lub 400 g szpinaku liściastego mrożonego
Ser feta
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki gotujemy. Gdy troche przestygną przeciskamy przez praskę, lekko solimy,pieprzymy.Dodajemy 150 g zimnego masła z lodówki.
Gnieciemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z 3 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia i 2 żółtka. Dalej ugniatamy. Rozwałkujemy ciasto i tniemy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżką farsz. Smarujemy roztrzepanymi zółtkami i posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach
Farsz:
Szpianak smażymy na patelni na odrobinie masła lub margadyny do smażenia razem z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną w drobną kostkę cebulą. Solimy, pieprzymy i doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej. Studzimy. Mieszamy z fetą. Nakładamy na ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz