Pewnie często kupujecie sosy do sałatek typu francuskiego, greckiego czy vinegrette. A czy próbowaliście zrobić taki sos samemu ?
Oto przepis na sos, jaki zrobiłam do sałatki złożonej z :kapusty pekińskiej,roszponki,sałaty rzymskiej,oliwek w ziołach, pomidora,cebuli i ogórka kiszonego :-)
Do przygotowania sosu urzyłam :
50ml oliwy z oliwek
50ml przegotowanej wody
1 łyżeczkę musztardy
1 łyżeczkę cukru pudru
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku oraz szczypta suszonej bazylii
Składniki wymieszałam trzepaczką, doprawiłam do smaku :-)
Podałam obok sałatki tak by każdy sobie zaaplikował tyle sosu ile lubi :-)
Aby uzyskać jeszcze inny smak sosu, można dodać odrobinę octu winnego lub soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz