szklanka wody,
szklanka mleka,
2 jajka
200 g mąki,
łyżka oleju,
szczypta soli,
łyżka cukru pudru.
Sałatka:
kapusta pekińska
pół puszki kukurydzy
1 duża czerwona papryka
5 mandarynek
Sos do sałatki:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki wody
Łyżeczka musztardy
Czubata łyżeczka cukru pudru
Sos francuski sypki Knorr
Zaczynamy od zrobienia sałatki.
Miękką cześć liści kapusty pekińskiej strzepimy i myjemy. Obieramy 5 mandarynek, dzielimy na dzwonka i każde z nich kroimy na pół. Paprykę ovzyszczamy z gnjazda , myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę. Mieszany. Wlewamy sos mieszając i odstawiamy.
Robimy ciasto na neśniki. Najlepiej wymieszać blenderem wszystkie składniki zaczynając od mieszania mleka i wody z jajkami, następnie dodajemy szczylte soli, cukier i po mału wsypujemy mąkę. Smarzymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanych patelniach do naleśników (ja zawsze smażę na 2 jednocześnie).
Podajemy na ciepło z sałatka - najlepiej wstawić zawiniete naleśniki na chwile do piekarnika :-)
ale pyszności u Ciebie :-) mmm... :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-* Dopiero raczkuje na blogu, ale staram się jak tylko mogę. Dzięki pasji do gotowania odkrywam nowe smaki, kombinacje i możliwości :-)
OdpowiedzUsuń