Na początek wrzucę kilka przygotowanych przeze mnie dań...
By za chwilkę Was o coś zapytać :-)
Prawda, że dania te wyglądają smacznie ? Niektóre z nich wyglądają powiedziałabym nawet bardzo zdrowo :-) Otóż nie jest tak do końca :-)
Pierwszym połączeniem, którego powinny unikać szczególnie osoby z niedoczynnością tarczycy oraz osoby z problemami dot. Przyswajalności jodu to ryba morska zestawiona z warzywami krzyżowymi tj. Kapustą, kalafiorem, brokułami i brukselką. Dlaczego ? Ponieważ pozbawiamy się w ten sposób dawki jodu, zawartego w rybie. Tego typu warzywa bowiem go skutecznie niszczą tj. utrudniają jego wchłanianie. Dlatego można do rybki wybrać inne warzywa np. cukinię z pomidorem i papryką.
Następne złowrogie danie nie tylko ze względu na swą kaloryvzność to spaghetti carbonara. Osoby z miażdżycą i wysokim cholesterolem mogą je jadać co najwyżej od święta. Śmietana oraz boczek w nim zawarty zawierają bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego ja jeśli już mam ochotę na spaghetti varbonara zamiast boczku podsmażam na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu chudą kiełbasę a sos serowy robię na mleku zamiast na śmietanie :-)
Kolejnym niezbyt zdrowym, aczkolwiek smacznym połączeniem, które występuje np. w sałatce greckiej jest pomidor i świeży ogórek. W świeżym ogórku jest askorbinaza-enzym niszczący witaminę C. Dlatego też ani pomidorów ani papryki nie łącze ze świeżym ogórkiem. Ogórek kiszony za to nie zawiera już askorbinazy, a dostarcza nam dużej dawki wit C, dlatego często do obiadu robię sałatkę z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli, krojąc je w kostkę. Do tego dodaje sól, pieprz i łyżkę oliwy z oliwek :-) Sałatkę grecką zaś przyrządzam dodając sałatę, paprykę czerwoną, pomidora, oliwki i ser feta :-)
Na pewno wśród Was są też miłośnicy herbaty z cytryną. A czy wiecie , że liście herbaty zawierają glin? Substancję samą w sobie nieszkodliwą, która jednak w połączeniu z sokiem cytrynowym tworzy cytrynian glinu, a ten bardzo szkodzi wątrobie i układowi nerwowemu. Dlatego odradzam picie takiej herbaty osobom z martwicą wątroby i innymi schorzeniami tego organu oraz osobami z chorobami układu nerwowego np. Z parkinsonem. Jednak jest na to sposób. Herbatę należy dokładnie odcedzić z fusów, bądź wyciągnąć torebkę a sok z cytryny dodać dopiero po jej wystudzeniu :-)
Pewnie wielu z Was lubi kanapki łączące w sobie szynkę i żółty ser, bądź tradycyjne tosty, które zawierają oba te składniki. Radzę unikać go głównie osobom starszym z problemami z koncentracją, studentom w okresie sesji i uczniom przed ważnymi sprawdzianami czy kluczową maturą. Mięso i wędliny zawierają cynk, który wspomaga koncentrację, żółty ser jednak zawiera fosfor, który upośledza wchłanianie cynku, podobnie jak alkohol. Wchłanianie cynku natomiast ułatwia wit C, A,E, wapń,magnez, także polecam kanapkę z szynką pomidorem i cebulą lub papryką :-)
Na koniec wrzucę propozycje dań łączących w sobie sprzymierzeńców pokarmowych :-)
Sałatka z piersi z kurczaka z grzankami, czerwoną papryką sałata i kukurydzą :-)
Sałatka z tuńczykiem, czerwoną cebulą, czerwoną papryką i kukurydzą.
Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki, kukurydzy i brzoskwini lub mandarynki ;-)
Smacznego !
Ps. Następny wpis będzie o tym co utrudnia wchłanianie witamin i je niszczy a co ułatwia :-) także śledźcie moje wpisy :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz