Potrzebujemy 0,5 kg boczniakow
Natkę pietruszki
120 g mąki przennej
3/4 szklanki mleka
1 jajko
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Boczniaki myjemy, odcinamy nóżki i tniemy na paski...ja najpierw zaczełam je ciąć, jednak potem wygodniej mi się je rwało w rękach na paseczki wzdłuż blaszek tych grzybków :-)
Następnie namaczamy pokrojone boczniaki w sosie sojowym z dodatkiem wody ( najlepiej ze 2 godzinki ).
Wyciskamy je z wody i dodajemy odrobinę posiekanej natki pietruszki. Pieprzymy.
Robimy gęste ciasto naleśnikowe z podanych wyżej proporcji mąki, mleka i jajka. Dodajemy do ciasta szczyptę soli i grubo zmkelony czarny pieprz.
Zalewamy grzyby ciastem naleśnikowym, mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię teflonową z roztopioną margaryną ( wystarczy odrobina margaryny ok 1 łyżka).
Formujemy płaskie placki tak jak to robimy w przypadku wylewania placków ziemniaczanych. Smażymy z obu stron, z każdej ok. 3 minutki.
Podajemy z żurawiną ( ja uwielbiam żurawinę z Biedronki ).
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz