Moje ulubione dwa produkty żywnościowe to kasza gryczana i miód ze swojskiej pasieki :-)
Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu. "Jest jak małe kamyczki budujące nasz organizm". Pan Bóg z krzemu zbudował nasze kości, zęby, usztywnił dziąsła, wzmocnił włosy i paznokcie. Nie wiem czy wiecie, ale nawet przemysł farmaceutyczny docenia i wykorzystuje właściwości kaszy gryczanej w produkcji leków przeciw żylakom, hemoroidom, miażdżycy.
Pod względem wartości odżywczych, kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki.
W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B:, kwas foliowy i wit. E.
Miód z kolei warto
regularnie spożywać, bo zawiera bardzo dużo substancji
odżywczych, minerałów, witamin oraz pierwiastków, które
potrzebne są każdego dnia.
Podobnie
jak pozostałe miody, miód spadziowy jest polecany ze względów
leczniczych. Najczęściej jest stosowany jest na dolegliwości dróg
oddechowych. Jego
działanie
antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne
dobrze
wpływa na przeziębienia jak i poważniejsze choroby, jak choćby
zapalenie płuc. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie
wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie
przeciwmiażdżycowe. Miód spadziowy używany jest również na
schorzenia stawów i układu nerwowego. Oczywiście polecany jest też
w przypadku obniżonej odporności organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz