Kupiłam :
1 kg mrożonych filetów z mintaja
2 duże marchewki
1 małego selera
2 duże cebule
natkę pietruszki
1 mały koncentrat pomidorowy
W domu znalazłam troszkę mrożonego groszku. A słodką i ostro mieloną paprykę miałam, bo często ich uzywam.
Marchewki i selera obrałam i starłam na mojej śmiesznej tarce, która albo trze na grube paski albo w drobny mak (już wiem co muszę kupić, nową tarkę 😄 ). Cebulę zaś pokroiłam w piurka.
Filety rozmroziłam, odsączyłam z wody w ręcznikach papierowych, doprawiłam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obtoczyłam w mace przennej i usmażyłam z obu stron na patelni.
W tym samym czasie zeszkliłam na oleju cebule, posypałam słodką papryką i chili. Potem dodałam marchew i selera, dolałam szklankę wody, 4 liście laurowe i milka ziaren ziela angielskiego i dusiłam pod przykryciem 10 minut. Następnie dodałam mały koncentrat pomidorowy, poszatkowaną natkę pietruszki (połowe ) sól i 2 łyżeczki cukru. Mieszając dusiłam jeszcze chwilkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz