Pokazywałam Wam już mój sposób na udane szwajcary. Teraz chciałabym Wam pokazać przepis na ich ciekawszą drobiową lżejszą i zdrowszą wersję z marchewką i odrobiną żółtego sera goudy :-)
Potrzebujemy:
1 pierś z kurczaka
1 dużą lub 2 średnie marchewki
Kilka plasterków żółtego sera (po 1 na 1 "zawijasa" drobiowego - oszczędnie )
Dodatki:
Ziemniaki
Ogórka na mizerię
Piersi z kurczaka mielimy maszynką. Doprawiamy solą, słodką i ostrą papryką oraz przyprawą "złocisty kurczak" - lub inną przyprawą do kurczaka,jaką lubicie. Ja osobiście nie lubię tych z przesadzoną ilością curry.
Dodajemy 1 jajko i odrobinę bułki tartej.
Marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki i doprawiamy słodką papryką. Dusimy na maśle al dente i na koniec dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Z mięsa formujemy "placki i wykładamy na nie farsz plus 1 porywamy na kawałki plasterek sera żółtego gouda. Zawijamy, Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju lub w piekarniku (bardziej czasochłonne, ale zdecydowanie zdrowsze). Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Możecie podać z mizerią :
Siekamy 2 ogórki wzdłuż na 4 części i na plasterki, dodajemy cebulę, sos vinaigrette i odrobinę majonezu :-) Najlepiej domowego majonezu :-)
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz