Jak i z czego go zrobić? Podaję poniżej:-)
Ja obieram i kroję w kostkę 2 średniej wielkości cebule i wyciskam 5 ząbków czosnku.
Wkładam do słoja, zasypuję 2 łyżkami cukru i zalewam syropem z mleczu z dodatkiem cytryny domowej roboty, ale Wy zamiast tego możecie dać kilka łyżek miodu i sok z cytryny :-)
Taki słoik przykrywam folią aluminiową (gdyż światło niszczy witaminy ) i stawiam go w ciepłym miejscu,lekko ciepłym,gdyż wysoka temperatura także niszczy wartości odżywcze!.
Co jednak, jeśli w naszych domach/mieszkaniach jeszcze nie rozpoczął się okres grzewczy? Mam i na to sposób. Nastawiam piekarnik na 40 stopni i wkładam słój na godzinę. W ten sposób cebula i czosnek szybko puszcza sok i mamy gotowy syrop w tempie ekspresowym :-)
Życzę Wam dużo zdrówka :-*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz