Wszelkie sposoby na bycie zadbaną mamą

Stylizacja na każdą okazję

Jak szybko wykonać samemu subtelną, ale zarazem efektowną fryzurę

Jak zdrowo się odżywiać nie licząc codziennie kalorii

Moje sposoby na gładkie ciało i zadbaną skórę

środa, 3 grudnia 2014

Tarta ? A może zapiekanka z tartych ziemniaków :-)

Do zrobienia takiej tarty potrzebujemy :

1 kg ziemniaków
1 średniej wielkości białą rzodkiew (nie jest konieczna jeśli nie macie )
0,5 kg kiełbasy toruńskiej
1 cebulę
1 cebulę dymkę
4 duże ząbki czosnku
2 jajka

Umyte ziemniaki trzemy. Najlepiej żebyśmy do tego przepisu nie korzystali z młodych ziemniaków, gdyż mają dużo wody, którą i tak polecam maksymalnie wycisnąć - ja tak zrobiłam.



Rzodkiew trzemy na takich samych okach co ziemniaki ( rzodkiew ma stanowić max 1/3 ilości w stosunku do ziemniaków ). Mieszamy z potartymi ziemniakami solimy o dodajemy świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dobrze wyciskamy z wody.


Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekaną zieloną cebulkę dymkę oraz 4 wyciśnięte lub drobno posiekane ząbki czosnku.


Kiełbasy kroimy wzdłuż na 4 i kroimy - tak żeby wyszły w miarę duże kawałki ( tak jakby pokroić kiełbasę w grube plastry i każdy plasterek na 4 części ). Podsmażamy na patelni teflonowej aż wytopi się z niej tłuszcz. Starajmy się nie dodawać tłuszczu, ewentualnie łyżkę margaryny.



Podsmażoną kiełbasę dodajemy do reszty. Dodajemy 2 jajka i mieszamy. Układamy na wysmarowanej formie - jeśli macie podłużna wysoką keksówkę to trzeba dłużej piec naszą tartę - tj. około 1,5 h.


 Dlatego ja urzyłam dużej formy i zrobiłam niższą zapiekankę i wystarczyło ją piec w 180 stopniach godzinę. Po 40 minutach na górę położyłam ser Gouda pokrojony w takie grubsze paski.


Można podać z ketchupem lub sosem czosnkowym.


Smacznego !

2 komentarze: